Tüm Kategoriler
Sepet 0
Sepette ürün yok.

Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde üretilen yöresel bir dokumadır. Anadolu’daki dokumalar gibi Tamzara Dokumamızda  19. Yüzyıldan itibaren devletlerin ve toplumların yaşam biçimlerine ışık tutmuş olup o dönemde Sinop’ta kurulan Osmanlı Devleti’nin ilk tersanesinde imal edilen gemilerin donanmasında gerekli olan urgan, halat ve bez ihtiyaçlarının karşılanması için dönemin Canik (Giresun) Valisi Sinop, Şebinkarahisar, Sivas ve kendi coğrafyasında yer alan yerleşim yerlerinde kendir üretimiyle birlikte müşabih bezinin de geliştirilmesini ve üretiminin yapılmasını istemiştir. Şebinkarahisar’ın şeb madeninden sonraki en önemli stratejik ürünü olan keten ve kenevir dokuma kültürünün gelişimine sebep olmuştur. 

            1800’lü yılların başında Tamzara Bezi dokumasına geçiş başlamıştır. 18 yaşında olan Hacı Kasım Efendi, İran’ın Tebriz kendinden Şebinkarahisar’a göç ederken yanında bir dokuma tezgahı getirmiştir. Hacı Kasım Efendi yöreye yerleştikten sonra Tamzara’lı bir bayanla evlenerek dokuma tezgahının kullanımını ailesine öğreterek Tamzara Dokuma kültürünün temelini oluşturmuştur. O yıllarda Tamzara Mahallesinde yaşayan topluluk ihtiyaç ve ticaret amacıyla bezin dokunmasını öğrenmişlerdir. Dönemin usta marangozları tezgahtan yararlanarak aynısını üretmiş ve zamanla mahallenin hepsine yayılmıştır. Daha sonra Tamzara’dan ilçenin cüş köyüne ve diğer köylere yayılarak tezgah sayısı 1500 adete kadar çıkmıştır. Ancak Cumhuriyetin ilanından 1933’lere kadar yaşanan iplik sıkıntısından dolayı sayıları 50 ye kadar düşmüştür. Başvekil İsmet İnönü’nün 1935 yılındaki ziyaretinde dokumacılık ile ilgili sıkıntılar aktarılmış ve İsmet İnönü ile Mustafa Kemal Atatürk’ün teklifleriyle 26/02/1937 yılında dokuma kooperatifi kurulmuştur. O yıllarda da devam eden tezgah ve iplik kıtlığı sebebi ile kooperatif 1950’li yıllara kadar faaliyetini ancak sürdürebilmiş ve kapatılmıştır. 2009-2010 yıllarında Belediye tarafından eski konak ve evlerde birkaç tezgah tespit edilmiş olup ancak parçalarının çoğu olmadığından toplanamamıştır.

            Yaşanan bu sıkıntılar ve ilçemizin kültürel değeri olan Dokumacılık ile ilgili Şebinkarahisar Belediyesi 2010 yılında 6 Dokuma tezgahı ve 2 mazmanlık tezgahı ile canlanması için girişimlerde bulunarak Avrupa Birliği desteği ile ilçeye yeniden giriş yapılmıştır. Bayanların ilgisi ve talepler doğrultusunda 2016 yılında Kaymakamlık’ta tezgah alarak 2. Kursu açmıştır ancak satış ve tanıtım açısından istenen ivme kazanmamıştır. 31/08/2018 tarihinde Şebinkarahisar Belediyesinin Coğrafi işaret başvurusunda bulunmuş ve 30/09/2019 tarihinde Tamzara Dokuması adı altında 460 tescil numarası ile tescillenmiştir. 2020 yılında Şebinkarahisar Belediyesi ve Doka işbirliği ile Kadınlar Dokuyor projesi hazırlanarak ilçe, yöre ve Karadeniz Bölgesinin en büyük ve teşkilatlı atölye planlanarak proje kabul edilmiştir. Coğrafi mahreç işareti ile 20 tezgah ve donanımları ile 20 bayan aslına uygun %100 pamuk ipliği ile geleneksel yöntemlerle üretimlerine başlamıştır. Satış ve planlamaların daha tertipli ve temsil edebilecek ticari unvan kazandırılması planlanmış ve 2021 yılında S.S. Kadınlar Dokuyor Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurularak dokuma alanında ilk ticari temsil muhatabı faaliyete geçmiştir. 7 ortakla kurulan kooperatif 12 ortağa çıkmış halk eğitim kursu ile dokuma yapan bayan sayısı 20 ye tamamlanmaktadır. İlçe ve ev ekonomisine büyük katkılar sunan proje ve kooperatif dokuma kültürünün gelecek nesillere aktarması için usta öğretici sayılarının ve kurs sayılarının artırılması çalışmalarını planlamaktadır.

            

icon

E-Bültenimize Abone Olun!

Kampanyalardan ilk siz haberdar olun.